Güvenli Motosiklet Sürüş Teknikleri Nelerdir?
Başta büyük şehirler olmak üzere genel olarak trafikte göz ardı edilemeyecek ölçüde kolaylık sağlayan motosikletler, otomobillerle karşılaştırıldığında ekipman, sürüş ve güvenlik açısından birçok farklılığı da beraberinde getiriyor. Sorunsuz ve güvenli bir motosiklet yolculuğu için tüm bu farklılıkları bilmek ve eksiksiz şekilde uygulamak gerekiyor.
Minimal boyutlarından dolayı trafikteki en küçük araçları oluşturan motosikletler, aynı zamanda bu özelliklerinden dolayı kolayca sollama yapabildikleri ve emniyet şeritlerinden yararlanabildikleri için kullanıcılarına eşsiz avantajlar sunuyorlar. Motosiklet kullanmak, zamandan olduğu kadar ekonomik yakıt tüketimi nedeniyle maddi açıdan da kazanç sağlamanıza yardımcı oluyor. Diğer yandan motosiklet; kullanım esnasında denge gerektiren ve dış etkenlere tümüyle açık bir araç olduğu için güvenlik açısından çeşitli riskler de içeriyor. Bu nedenle motosiklet kullanmaya başlamadan önce ekipmanları, sürüş stratejilerini ve süreçleri iyi bilmek gerekiyor.
Motosiklet Aksesuarları
Motosiklet üzerindeyken güneş, rüzgar, yağmur gibi farklı hava koşullarına ve kayma, savrulma, düşme gibi tehlikeli durumlara açık olduğunuz için koruyucu aksesuarlar kullanmanız kaçınılmaz bir hal alıyor. Motor kullanırken başlık, eldiven, bot, koruyucu ceket, pantolon ve benzeri ekipmanlarla tepeden tırnağa kendinizi koruma altına alabilirsiniz.
Kullanılan aksesuarların eksiksiz olması kadar motosikletlerle uyumlu olması da önem taşıyor. Örneğin; baş kısmınızı tamamen kapatmayan, açık kasklar kullanıyorsanız görüş alanınızın güneş ışınlarından, yağmurdan veya rüzgardan etkilenmemesi için geniş güneş gözlükleri takmalısınız. Motosiklet sürerken daha iyi bir gidon hakimiyeti içinse giyilen eldivenlerin parmaksız olması avantaj sağlıyor. Bunun dışında ana ekipmanlarla birlikte sürüş keyfinizi ve güvenliğinizi arttıran dizlik, sırtlık, maske ve içlik gibi aksesuarlardan da yararlanabilirsiniz.
Güvenli Sürüş için Gerekli Stratejiler
Güvenlik alanı oluşturulması: Motosikletinizle hareket halindeyken kolayca manevra yapabilmek ve gerekli durumlarda rahatça öndeki araçları sollayabilmek için güvenlik alanı oluşturmalısınız. Güvenlik alanı oluştururken diğer araçların sizi göremeyeceği kör noktalardan uzak durmaya özen göstermeniz gerekiyor. Eğer kendinize güvenlik alanı yaratamıyorsanız diğer araçların sizi kolayca fark edebilmesi için sık aralıklarla arka freni kullanarak arka stop lambalarının yanmasını sağlayabilirsiniz.
Takip mesafesi: Trafikteki diğer araçlar için de dikkat edilmesi gereken bir güvenlik kuralı olan takip mesafesini motosiklet kullanırken 2 saniye kuralına göre ayarlayabilirsiniz. Önünüzdeki araçla aranızda asgari 2, çaprazınızdaki araçla aranızda asgari 1 saniyelik mesafe olması yeterli.
Yolun taranması: Trafikte motosikletinizi konumlandırırken yolu farklı açılardan kontrol etmeli; diğer araçları çıplak gözle ve dikiz aynasından rahatlıkla görebileceğiniz noktalarda bulunmalısınız.
Şerit konumu belirleme: Şerit konumu belirlerken hem diğer araçların rüzgarlarından etkilenmeyeceğiniz hem de onların sizi görebileceği bir güvenlik koridoru oluşturmaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Bilgi Toplamak ve Toplanan Bilgileri Kullanmak
Tara: Çevrenizdeki araç ve yol durumunu dikiz aynalarından da yararlanarak gözden geçirin.
Algıla: Trafik yoğunluğunu, mevcut hava koşullarını, zemin durumunu göz önünde bulundurun.
Tahmin Et: Olası manevra ve sollama alanlarını hesaplayın.
Karar Ver: Hız ve pozisyon ayarlarını da düşünerek en uygun rota için emin olun.
Uygula: Öncesinde manevranızı bildirerek harekete geçin.
Güvenli sürüş teknikleri ile uygulamanız gereken önlemleri öğrenmiş olsanız da ileri sürüş teknikleri ile ilgili mutlaka eğitim almak gerekiyor. Ayrıca trafiğe çıkan her araç için geçerli olduğu gibi motosiklette de hem aracınızı hem kendinizi garanti altına almak için kasko sigortası yatırmalısınız.